h

"Op centimeters langs je heen"

30 december 2010

"Op centimeters langs je heen"

Foto:SP Lingewaard

Artikel A. Queens - De Nieuwe Krant

 

Velen storen zich aan het gebrek aan leefbaarheid en veiligheid in het centrum van Huissen. Maar men wil liever anoniem blijven. "Ik wil niet dat men reageert in de trant van, daar heb je hem weer".

"Om te winkelen ga ik naar Kronenburg", vertelt een van hen. "terwijl de winkels van Huissen op loopafstand liggen". Om de simpele reden dat ik en mijn gezin gevaar lopen in de winkelstraten van Huissen. Vrachtauto's, auto's en scooters, rijden op centimeters langs je heen. Het wildparkeren in de Langestraat maakt het nog gevaarlijker. Onlangs probeerde ik met de fiets (1 kind voorop en 1 achterop) een boodschap te doen in de Langestraat. Bijna niet te doen. Op de terugweg wilde ik met de fiets door de Arnhemse Poort, maar dat was onmogelijk. Een bierwagen stond recht voor de toegang van het fietspad. De chauffeur was doodleuk aan het laden en lossen bij de kroeg aldaar. Hij stond er nog bij te lachen dat ik me tussen vrachtauto en stoeprand moest wringen om er door te kunnen rijden. Ik vind Huissen een prima stad om te wonen, maar ik zou er ook graag veilig willen winkelen.

De rotonde Stadswal/Ir. Molsweg ligt nog in de bebouwde kom. Op rotondes in de bebouwde kom hebben fietsers voorrang. Maar iedere keer als een fietser van de Stadsdam of Winterdijk wil oversteken, zie ik de meest gevaarlijke dingen gebeuren. De fietser hoort op die rotonde voorrang te krijgen. Of het bord word verplaatst naar de Stadswal, Winterdijk en Stadsdam, zodat de rotonde buiten de bebouwde kom komt te liggen. nu is het wachten op een ongeval.

De werkgroep SP-Lingewaard onderzoekt hoe mensen het verkeer in het centrum van Huissen ervaren. "We hebben zo'n 110 mensen geïnterviewd", vertelt Jeroen van der Haring. "Veel mensen hebben laten weten dat ze zich ergeren aan de manier waarop zij tijdens het winkelen tussen de auto's, brommers en vrachtwagens door moeten zigzaggen. Dit was voor ons aanleiding voor het onderzoek. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, is al duidelijk dat de mensen gemiddeld het rapportcijfer 5 geven voor het centrum van Huissen. 60 procent wil van het gehele centrum een voetgangersgebied maken. Dus geen auto's en (brom)fietsen. En velen willen een goede locatie voor het stallen van de (brom)fietsen. Als het onderzoek rond is, gaat de werkgroep met de resultaten terug naar de gemeente, bewoners en ondernemers. "Samen met hen willen we werken aan een oplossing.

U bent hier