h

Zorgbanen op de tocht door nalatigheid Lingewaards college

30 maart 2015

Zorgbanen op de tocht door nalatigheid Lingewaards college

Juli vorig jaar heeft het kabinet aangekondigd om in zowel 2015 als in 2016 een bedrag van 75 miljoen euro per jaar extra beschikbaar te stellen voor de huishoudelijke hulp-toelage. Op initiatief van de Tweede Kamer werd het bedrag voor 2015 met 40 miljoen euro verhoogd tot 115 miljoen euro. Lingewaard zou naar verwachting in aanmerking komen voor een bedrag tussen 184.000 en 330.000 euro.  

Mensen die thuishulp nodig hebben maar niet alles zelf kunnen betalen, krijgen daarmee een compensatiebedrag, variërend van € 7,50 tot € 12,50 per uur voor hun huishoudelijke hulp kosten. Met deze toelage zou tenminste 19.000 banen behouden kunnen blijven. 

Gemeenten die in aanmerking wilden komen voor de toelage moesten de aanvraag voor 15 oktober 2014 indienen bij het Ministerie van VWS. Alle gemeenten zijn hiervan op 22 juli via een brief van het Ministerie op de hoogte gesteld.   

In september bereikte de SP signalen dat het Lingewaards college nog steeds geen aanvraag had ingediend. Na vragen van de SP aan het college werd dit bevestigd. Het college werd wakker en kwam alsnog in actie.

Gemeenten die direct aan de slag waren gegaan om de toelage binnen te halen, hebben al zekerheid. Of Lingewaard de toelage toegekend krijgt is nog steeds onzeker zo bleek uit de beantwoording van wethouder Sluiter na vragen van de SP tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag.  

U bent hier