h

HOERA! DE BIEB IS TERUG IN DOORNENBURG

10 september 2017

HOERA! DE BIEB IS TERUG IN DOORNENBURG

Foto: Brian Claassen

Afgelopen zaterdag bestond het Doornenburgs dorpshuis 40 jaar. Reden voor een feestje in het mooi opgeknapte Ontmoetingscentrum Doornenburg dat nu met dank aan de SP, PvdA en het CDA voorzien is van een bibliotheekservicepunt.

SP fractievoorzitter Carla Claassen: ‘In 2011 zorgde een grootschalige handtekeningen actie van de SP, waarbij maar liefst 4300 handtekeningen in drie maanden werden opgehaald, voor behoud van de bibliotheken in de grote kernen. Dat was natuurlijk prachtig maar de SP is er niet alleen voor de grote kernen, maar ook voor de kleine kernen. Dus was de volgende stap om de bieb terug te laten keren in Angeren, Doornenburg en Haalderen.

Ondanks dat het college en de meeste andere partijen zich keerden tegen ons voorstel om de kleine kernen te voorzien van een bibliotheekservicepunt hebben wij het uiteindelijk, na verschillende debatten, toch samen met de PvdA en het CDA voor elkaar gekregen. Als geboren en getogen Doornenburgse was het dan ook fijn om de heropening van het Ontmoetingscentrum en het biebservicepunt bij te wonen. In juni is de bieb terug gekomen in Angeren, eind oktober volgt Haalderen. Dan is het plaatje rond en is het aan ons de taak om te voorkomen dat opnieuw bibliotheken verdwijnen. Dat gevaar ligt immers wel op de loer. In 2020 wordt namelijk door de gemeenteraad opnieuw beslist over het bibliotheekbeleid en we weten inmiddels dat de meeste politieke partijen niet zoveel waarde hechten aan de bibliotheken als de SP. 

De VVD, Lingewaard.NU en B06 stemden immers tegen de terugkeer van de bieb in de kleine kernen. Groen Links en D66 leken ook niet echt enthousiast maar stemden wel in. Lokaal Belang Lingewaard zag ons bieb voorstel niet zitten, stemde een vergadering eerder tegen, maar besloot op het aller laatste moment toch voor te stemmen nadat duidelijk werd dat het voorstel er ook door zou komen zonder hun steun omdat twee VVD raadsleden afwezig waren.

Het geeft aan dat het politieke draagvlak voor bibliotheken helaas niet zo groot is dus zou het zomaar kunnen gebeuren dat in 2020 een voorstel wordt gedaan om bibliotheken weg te bezuinigen. De SP heeft zich altijd en als geen andere partij ingezet voor de bibliotheken en blijft dat natuurlijk ook doen. Wat de SP betreft blijven alle bibliotheken in zowel de grote kernen als bibliotheekservicepunten in de kleine kernen behouden. De biebliefhebbers kunnen in ieder geval op de SP rekenen.’

 

U bent hier