h

SP: ‘VEEL MEER SOCIALE HUURWONINGEN NODIG, OOK VOOR MIDDENINKOMENS’

27 november 2017

SP: ‘VEEL MEER SOCIALE HUURWONINGEN NODIG, OOK VOOR MIDDENINKOMENS’

Deze week berichtte het Planbureau voor de Leefomgeving dat huurwoningen vaak onbetaalbaar zijn voor mensen met een middeninkomen. Ongeveer 425.000 huishoudens kunnen een maandelijkse huur van meer dan 700 euro niet betalen.

Als het aan de SP ligt worden er veel meer sociale huurwoningen bijgebouwd waar ook huishoudens met een middeninkomen in terecht kunnen. Zo worden niet alleen de woningzoekenden met een laag inkomen maar ook de middeninkomens geholpen en werken we aan meer gemengde buurten aldus de SP Kamerlid Sandra Beckerman.

Beckerman: ‘Mensen met een middeninkomen die in een huurhuis in de sociale huursector wonen worden door het kabinet neerbuigend 'scheefwoners' genoemd, maar 56 procent van de zogenaamde 'scheefwoners' kan een woning in de vrije huursector niet betalen. Ze hebben een te hoog inkomen om naar een andere sociale huurwoning te verhuizen en een te laag inkomen voor een koopwoning. Ze kunnen geen kant op.’

Volgens Beckerman zijn huurders in de vrije sector nu overgeleverd aan de grillen van de markt en hebben deze huurders minder rechten. ‘Huurders in de vrije sector zouden ook recht moeten hebben op huurprijsbescherming zoals huurders in de sociale sector nu hebben.’ Daarnaast wil de SP dat huurprijzen in de vrije sector worden beteugeld. Dat kan onder meer door het huurpuntensysteem ook voor huren in de vrije sector te laten gelden. ‘Huurders met een middeninkomen verdienen het niet om weggezet te worden als een soort profiteurs, maar verdienen bescherming.’

 

U bent hier