h

SP en B06 op de bres voor rechtvaardig begraafbeleid Lingewaard

16 december 2018

SP en B06 op de bres voor rechtvaardig begraafbeleid Lingewaard

Als het aan B06 en de SP ligt gaat het Lingewaards begraafbeleid op de schop. De partijen vinden het namelijk onrechtvaardig dat opnieuw betaald moet worden voor de ruimingskosten bij een verlening van de grafrechten. Daarnaast vinden de partijen dat het te betalen bedrag, momenteel 1341 euro voor 10 jaar, niet alleen verlaagd moet worden maar voortaan ook in termijnen betaald mag worden. Deze wijzingen moeten voorkomen dat inwoners van Lingewaard noodgedwongen moeten kiezen voor cremeren, terwijl ze liever voor begraven zouden willen kiezen.

SP raadslid Brian Claassen: ‘Nabestaanden meer dan éénmaal laten betalen bij het verlengen van grafrechten voor het graven en ruimen is niet uit te leggen. Daarnaast kan lang niet iedereen de hoge rekening zo maar in één keer aftikken. Dit kan en moet anders.’

Wethouder Helga Witjes (VVD) verantwoordelijk voor het begraafbeleid wil er niet aan omdat het huidige begraafbeleid wat extra geld in de gemeentekas brengt. Wel gaf de wethouder toe dat begraven in Lingewaard veel duurder is dan in andere gemeenten en dat dit een reden kan zijn waarom minder Lingewaarders begraven willen worden. Toch ontraadde de wethouder het voorstel voor een rechtvaardig en beter betaalbaar begraafbeleid. Uiteindelijk volgde de coalitiepartijen en de PvdA het advies van de wethouder waardoor het onrechtvaardig en voor velen lastig betalen Lingewaards begraafbeleid in stand blijft. 

 

U bent hier