h

Column SP raadslid Brian Claassen 'Bouwen, bouwen, bouwen'

12 januari 2019

Column SP raadslid Brian Claassen 'Bouwen, bouwen, bouwen'

Foto: Brian Claassen

‘Bouwen, bouwen, bouwen, dat is ons credo’, zei VVD-lijsttrekker Witjes opgewonden tegen alle journalisten na haar verkiezingswinst. De journalisten schreven de oneliner driftig op, maar vergaten door te vragen voor wie de VVD-leider wil gaan laten bouwen.

Meer woningbouw, dat is niet iets wat men louter toe kan schrijven aan de VVD. Integendeel, tijdens de vorige raadsperiode diende de VVD geen enkel voorstel in met betrekking tot woningbouw. Het waren de SP, D66, GL en B06 die daarvoor wel voorstellen indienden, maar geen enkele keer op steun van de VVD-fractie konden rekenen. Gelukkig omarmde het college de SP-voorstellen voor extra sociale huurwoningen en rolstoelwoningen toentertijd wel.

Ook de VVD wil bouwen, maar liever niet voor de mensen met een laag inkomen. Dat is geen verzinsel, maar voor iedereen terug te lezen in het verkiezingsprogramma van de Lingewaardse VVD. Wat we nu, met de VVD wethouder op woonbeleid, dan ook zien is dat recente bouwplannen uitgewerkt worden, voornamelijk voor twee keer modaal en hoger. De SP gaat voor wijken met woningen in alle segmenten, dus werken wij ook mee aan de bouw van dure koopwoningen, maar waar blijven de woningen voor de mensen met lagere inkomens? Die gaan, mede op aandringen van de SP, ook gebouwd worden. Helaas betreft het een aantal dat weer teniet gedaan wordt door de verkoop van reeds bestaande sociale huurwoningen, met goedvinden van het huidige college.

Door het in stand houden van de woningnood blijven teveel jonge mensen met een smalle beurs vertrekken naar andere gemeenten. Daardoor blijft het voortbestaan van voorzieningen, en dan met name de scholen en verenigingen in de kleine kernen, onder grote druk staan. En blijft het erg lastig om ouderen en mensen met een fysieke beperking onder te brengen in een woning die beter past bij hun beurs en/of fysieke gesteldheid.

Bouwen, bouwen, bouwen, het klinkt goed, maar laten we dat dan in voldoende mate doen voor alle doelgroepen en niet alleen voor de mensen met een goed gevulde beurs. Laten we samen gaan bouwen aan een sociaal en leefbaar Lingewaard waar woonruimte is voor iedereen, ongeacht het inkomen of fysieke gesteldheid. Op de SP kan men bouwen. Het zou mooi zijn als we dat ook kunnen gaan zeggen over het college. 

 

  Brian Claassen, raadslid SP Lingewaard

 

U bent hier