h

SUCCESVOLLE OV-ACTIETOUR DOOR GELDERLAND

25 september 2021

SUCCESVOLLE OV-ACTIETOUR DOOR GELDERLAND

Foto: Maurits Gemmink

Zaterdag 18 september kwam de Gelderse SP in actie. Met een ludieke bustour trok de SP door de provincie, met stops in Doetinchem, Velp (Rheden), Arnhem en Nijmegen. Statenlid Maurits Gemmink wil met de tour aandacht vragen voor de plannen om het OV te kortwieken: 'De coronacrisis wordt misbruikt om iets te doen wat de provincie al langer wil: het mes in het busvervoer zetten. Dat betekent dat het openbaar vervoer voor meer mensen geen goed alternatief meer is voor de auto, de drukte op de wegen vergroot wordt maar ook vervelend uitpakt voor mensen zonder auto. '

Foto: SP

Tijdens de tour werden flyers uitgedeeld en handtekeningen verzameld. De handtekeningen worden op een later moment aangeboden aan de Provinciale Staten. Gemmink: “De provincie doet alsof goede publieke voorzieningen iets zijn voor mensen die vast zitten in het verleden. Dat staat ver af van de realiteit van iemand die slecht ter been is en afhankelijk is van het openbaar vervoer. Bovendien wil de provincie er de komende jaar 100.000 woningen bij bouwen. Die zijn inderdaad hard nodig, maar dat betekent ook dat er meer verkeer komt. De provincie heeft grote ambities voor het klimaat. Dat betekent onder meer dat mensen vaker de auto thuis moeten laten. Dat is lastig als er geen bus rijdt.”

Foto: SP

De tour startte in Doetinchem, waar geflyerd werd bij het station en op de markt. Daarna vertrok de bus naar Velp, om daarna naar de Arnhemse markt voor het provinciehuis te reizen. In Nijmegen haalde de bus actievoerders uit de wijk Aldenhof op. Zij hebben na jaren strijd juist sinds kort weer een bus die naar het centrum rijdt, en steunen andere Gelderlanders die straks verstoken blijven van een goede busverbinding. Op het station van Nijmegen werden versierde mini-tompoucen uitgedeeld.

 

U bent hier