h

Goed nieuws: Financiële drempel verlengen grafrechten omlaag

4 februari 2023

Goed nieuws: Financiële drempel verlengen grafrechten omlaag

Lingewaarders die de rechten voor een graf willen verlengen, doen dat vanaf nu voor een periode van vijf jaar. Dat was tien jaar, maar de kosten daarvoor waren voor sommigen een (te) hoge financiële drempel.

Samen met B06 trok de SP al jaren op voor een zo laag mogelijke financiële drempel. Eerdere pogingen van B06 en de SP voor het jaarlijks betalen konden niet rekenen op een meerderheid in de raad. Het voorstel voor vijfjaarverlenging werd wel door de gemeenteraad aangenomen.

Nu vijf jaar de nieuwe standaard voor het verlengen van een grafrecht is, is de verwachting dat de financiële druk die sommige nabestaanden ervaren, zal afnemen. Tot nu kon alleen per tien jaar worden verlengd en dat kost ruim 1300 euro. “Een bedrag dat niet iedereen zomaar kan opbrengen. En soms rest dan geen andere optie dan het graf van een dierbare te laten ruimen. Niet uit vrije keuze maar omdat ze het bedrag niet in één keer kunnen betalen. Dat moeten we zien te voorkomen. Het verkorten van tien naar vijf jaar is daarbij een stap in de goede richting”, Carla Claassen (SP).

Het nieuwe beleid voor begraven, waarvan de verleningstermijn de grootste wijziging is, geldt voor de gemeentelijke begraafplaatsen in Huissen, Bemmel en Gendt.

U bent hier