h

SP: ‘Bouw nieuw IKC De Doornick op de huidige locatie en realiseer seniorenwoningen in de Martinuskerk’

29 maart 2024

SP: ‘Bouw nieuw IKC De Doornick op de huidige locatie en realiseer seniorenwoningen in de Martinuskerk’

Foto: SP

Tijdens de raadsvergadering was SP-raadslid Brian Claassen duidelijk over de gewenste locatie voor IKC De Doornick en de bestemming voor de oude Martinuskerk in Doornenburg.

‘Wat de SP betreft blijft de gemeente zich inzetten voor de bouw van een nieuwe duurzame kindvriendelijke school op de huidige locatie en het realiseren van betaalbare woningen voor senioren in de Martinuskerk. Zo bieden we de kinderen een moderne school met een prachtig groot schoolplein in een rustige omgeving en bieden we senioren een unieke woning in de Martinuskerk dicht bij de voorzieningen die Doornenburg kent. Met dit plan waarbij de school en de gymzaal naast elkaar gelegen liggen voorkomen we structureel lestijdverlies en dat er circa 2 miljoen euro extra onnodig uitgetrokken wordt voor het nieuwe, nog niet volledig onderzochte plan van het college. Aangezien ook Lingewaard dreigt in financieel zwaar weer terecht te komen, nog tal van andere scholen in de andere Lingewaardse kernen aan renovatie of vervanging toe zijn en wij deze kinderen en leerkrachten niet willen teleurstellen moeten we voorkomen dat er onnodig veel belastinggeld uitgegeven wordt aan het onnodig verbouwen van de kerk tot een school. Politiek is keuzes maken en daarbij kiest de SP voor zo efficiënt mogelijk investeren van belastinggeld met als doel zoveel mogelijk scholen te renoveren of nieuw te bouwen.’

Helaas koos een meerderheid in de raad voor het veel duurdere plan van het college dat de Lingewaardse belastingbetaler tenminste 6.5 miljoen euro gaat kosten. Dit bedrag is echter gebaseerd op tal van onzekerheden waaronder grote sommen subsidiegelden. De kans op het ontvangen van deze subsidies die oplopen tot bedragen van 500.000 euro, zijn hoogst onzeker. Daarnaast heeft er nog geen asbestonderzoek plaatsgevonden en is nog niet bekend hoe hoog de energiekosten en onderhoudskosten van de oude kerk gaan uitvallen.

Claassen: ‘De democratie heeft gesproken; nu is het onze taak te zorgen voor een goede bestemming van de vrijgekomen grond waar enkele tientallen woningen gebouwd kunnen worden. Daarbij denken wij vooral aan sociale huurwoningen voor senioren omdat daar een schreeuwend tekort aan bestaat en deze mensen meestal een betaalbare huur- of koopwoning achterlaten voor andere generaties. Zo snijdt het mes aan twee kanten.’

Foto: SP

 

U bent hier