h

GELDERSE SP AFDELINGEN MASSAAL IN ACTIE VOOR FATSOENLIJK OPENBAAR VERVOER

26 mei 2024

GELDERSE SP AFDELINGEN MASSAAL IN ACTIE VOOR FATSOENLIJK OPENBAAR VERVOER

Foto: SP

Op zaterdag 25 mei kwamen tal van SP-ers uit Gelderse gemeenten, waaronder Lingewaard, samen op het Arnhemse Centraal Station om actie te voeren voor goed bereikbaar en betaalbaar openbaar vervoer.

De SP ergert zich al lange tijd aan de grote hoeveelheid private vervoersbedrijven en ziet in plaats daarvan liever één regionale of nationale vervoerder. Arnhem is bewust gekozen als symbolische locatie. Op Station Arnhem komen verschillende vervoerders bij elkaar en mensen moeten hier vaak meerdere malen van vervoerder wisselen. Dat is natuurlijk gekkenwerk vindt de SP. Zeker als je bedenkt dat veel van die vervoerders in handen zijn van buitenlandse investeerders. 

In heel Gelderland zijn de afgelopen jaren buslijnen geschrapt. Ook verdwijnt de directe treinverbinding tussen Apeldoorn en Schiphol. Dit gebeurt vaak omdat het niet rendabel is om een bus of trein op bepaalde trajecten te laten rijden. Voor de SP is dit een onzinnig argument: waarom moet er winst worden gemaakt op openbaar vervoer? Zo’n bus of trein moet gewoon rijden. De SP ziet openbaar vervoer als een publieke basisvoorziening. Zoiets moet je niet aan de markt overlaten.

Met deze actie trapte de SP ook meteen de campagne voor de aanstaande Europees Parlementsverkiezingen af, met een duidelijke inzet: belangrijke basisvoorzieningen moeten in eigen handen komen. Om te voorkomen dat er nóg meer publieke voorzieningen in handen van buitenlandse investeerders komen waardoor de diensten verschralen of geschrapt worden en de prijzen alsmaar fors blijven oplopen, is de SP keihard nodig, ook in het Europees Parlement.

U bent hier