h

Goed nieuws: toch streep door omstreden Assenburgplan

9 september 2024

Goed nieuws: toch streep door omstreden Assenburgplan

Vanwege de enorme kosten en het gebrek aan draagvlak onder de bevolking gaat er toch een streep door het Assenburgplan. 

Dat de stekker eruit gaat, is een bittere pil voor het college van Lingewaard, maar goed nieuws voor de huidige gebruikers van cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Zij hebben zich namelijk altijd verzet tegen een verhuizing naar de Assenburg, een deels leegstaande winkelpassage in het dorp, omdat deze onvoldoende ruimte biedt voor de activiteiten en te duur is voor de gebruikers. Uit onderzoek bleek ook dat het collegeplan geen draagvlak had onder de Bemmelse bevolking.

Kosten: geen 3 maar 8 miljoen euro

Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van het prestigeproject is nu dat het veel te duur is om de Assenburg om te toveren tot cultureel centrum.

Waar het college eerder van 3 miljoen euro uitging en dat bedrag ook aan de raad presenteerde, blijkt uit het onderzoek dat het om minstens 8 miljoen euro te gaan. En dat is nog exclusief de huurkosten, want de gemeente wilde de Assenburg duur huren van de huidige eigenaar.

Los van de kosten is het pand sowieso niet heel geschikt voor een cultureel centrum, onder meer vanwege een gebrek aan daglicht. Ook het aanbrengen van goede geluidsisolatie blijkt problematisch.

De SP, B06 en LNU zagen al gauw in dat het collegeplan slecht uitpakt voor de culturele en maatschappelijke organisaties en een ongewenst grote aanslag op de gemeentelijke begroting zou betekenen. Daarom dienden deze drie oppositiepartijen een gezamenlijk voorstel in met als doel per direct een streep te trekken door het collegeplan.

Helaas voor Lingewaard sloot geen enkele andere fractie zich aan bij dit trio wat betekende dat het college toestemming kreeg om door te gaan met hun plannen. Echt veel langer heeft het gelukkig niet geduurd.

SP-raadslid Brian Claassen: ‘Natuurlijk zijn we blij dat dit onverstandige plan van het

college alsnog de prullenbak ingaat maar het college heeft hiermee wel voor heel veel onrust gezorgd en ruim 86.000 euro aan belastinggeld in rook laten opgaan. Dat geld is natuurlijk veel beter te besteden. ‘

U bent hier